Full rulle

På en vecka har jag flugit 13 timmar!

Och inte vilket flygplan som helst :) Cessna 152. Utan att ha skrivit tekniskt prov eller ens kikat i en POH hoppade jag modigt in i högersätet på N49106, en Cessna 152 från tidigt 80-tal. Det första som slog mig var hur litet flygplanet är. När man gör preflight måste man huka sig för att gå under vingen och en RG ser nästan gigantisk ut bredvid!


En 152:a på kort final

Redan under taxningen började svårigheterna, jag har ju aldrig taxat från högersätet! Men efter att ha listat ut var på nosen strecket ska gå blev det mycket lättare. Nu taxar jag på strecket hela tiden :P Tack vare att hundrafemtitvåan är så liten är det inte så jättestor skillnad på att sitta i höger och vänstersits, stolarna sitter tätt och kabinen är supertrång :P

Jag hade bara flugit IFR här i USA så första passet i 152:an var inte bara första passet i just det planet utan också första VFR flygningen och första flygningen i högersits :) Det nya jag har lärt mig som vi inte gjort i Sverige är framförallt Chandelles och Lazy-Eights.
 
En Chandelle är från början en undanmanöver från första världskriget, den går ut på att i en 180-graders sväng öka sin höjd så mycket som möjligt, när man har svängt runt ska man mer eller mindre ligga i en stall. En rätt trevlig manöver, ganska praktisk när man snabbt ska upp på höjd. Lazy-eights är när man flyger i en åtta, stigande i dom första 90 graderna av öglan och sjunkande i andra halvan, man ska vara på samma höjd som i ingången av manövern när man är i mitten av åttan. Lite svårt att förklara, men riktigt kul att göra :)

Sedan har jag gjort en massa massa stutsar :) 152:an är riktigt mysig att landa! Man kan få ner den precis där man vill och sen är som en liten go-cart :) Superkul!

Om någon vecka ska jag hoppa in i Duchessen :) Det ska bli riktigt kul :) säker svårt, men helt klart spännande.

Just nu har jag Mamma och Pappa här :) Vi har åkt runt lite på äventyr och bara haft det jättemysigt :) Dom är kvar fram tills på söndag så jag får ha dom för mig själv några dagar till :) Idag har vi varit på ett indian-reservat och shoppat kläder :)


Pappa tog en cool bild på mig och mamma utanför Indian-casinot :)

/Andreas

Kommentarer
Postat av: Christoffer

Kul att höra att det går bra för dig och att du verkar trivas gamlegranne! :D

Får säga grattis till uppflygningen också i efterskott!

2008-10-31 @ 13:29:34
Postat av: Niklas

Haha, jag höll på att kissa på mig när du skrev:

"När man gör preflight måste man huka sig för att gå under vingen..."

Det har ju jag gjort i alla tider på 172an haha. Och antagligen kommer jag få göra det på 182an. Världen är liten... Utom jag då. haha.

ska bli gött att se dig på nyår! hoppas du kommer!

2008-11-04 @ 11:39:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0