IFR plugg

Helgens sista dag ägnades åt plugg. IFR procedures och IFR charts. Ganska intressant, men jag tror att man kommer lära sig mer när man börjar flyga...

Kollar man schemat ser det tyvärr ut som att det inte blir någon flygning imorrn, men nån gång i veckan blir det i alla fall!

När jag tröttnade på att plugga läste jag klart den första Arn-boken, Vägen till Jerusalem. jag hann läsa ungefär halva på planet hit. Resten av Arn-böckerna får min kära familj ta med när dom kommer hit i juli :)



Om det inte blir någon flygning imorrn börjar vi inte förrens 15:00, slappt värre! :) Nu väntar Team America :) och därefter sängen!

vi hörs imorrn!

/Andreas


Lastbil och IKEA-bord


Efter en välförtjänt sovmorgon tog jag min IFR procedures bok och satte mig med F nere vid poolen. Efter ett tag tröttnade vi på att sitta i skuggan av en palm aldeles vid vattenkanten, så vi tog oss till Target. Där köpte F hörlurar till datorn och lite andra livsnödvändigheter ;)

Jag gick hem och försökte få tag i Pacific Honda, som är skyldiga mig ett larm och en lampa. Efter att i 20 minuter ha försökt bli kopplad till service-avdelningen kom jag fram till en något förvirrad receptionist. Hon frågade vad jag hette i efternamn, och efter en stund sade hon "Eriksson, a Firebird right? oh...that can't be right..." Hon fattade inte riktigt att jag hade köpt en Pontiac från Californiens största Honda affär :) Efter ett tag fick jag numret till personen som var ansvarig för service, eller hans telefonsvarare... jag lämnade ett meddelande och hoppas att han ringer tillbaka nån gång i veckan :(

Sen åkte jag och F i konvoj till IKEA, matbord stod på inköpslistan. Efter att ha tittat ut ett barbord till F och P och ett "vanligt" bord till mig gick vi till tag själv lagret. Vi tog stolarna och kollade därefter på hur stora borden var. Vi blev lite avskräckta av storleken på paketen. Frågan var om dom skulle få plats i bilarna!

Barbordet fanns inte på lagret, det fick man hämta ut utanför kassan efter att man hade betalat. Vi gick med vårt kvitto till varuuthämtningen. Till vår fasa kom dom ut med ett symmetriskt paket.....hm... bordet skulle ju vara rektangulärt.... och visst, det var fel, vi hade fått ett runt bord! :(

Så vi gick direkt från uthämtningen till återlämningen...

Vi gick in i affären igen och hittade tt bord som var snyggare och billigare, så det var tur att vi fick fel :) Dock skulle det ta några dagar innan bordet var i lager, så det fick vänta. När vi skulle packa in i bilarna gjorde vi en trevlig upptäckt, mina baksäten går att fälla, så vipps förvandlades min opraktiska sportbil till en lastbil! :)





Visst e den fin :)

Sen var det dags att bygga! Stolarna och bordet gick snabbt att bygga och jag är väldigt nöjd med både utseende och funktion :)



Nu är det snart dags att stirrra lite på insidan av ögonlocken, men jag skriver mer imorrn :)

/Andreas

Serpentinvägar ftw!

Som vanligt missade vi lunch, eftersom första lektionen var inbokad klockan 11. Jag lämnade skolan vid tre, hungrig som ett djur! P och F stannade kvar, de skulle skriva sina prov... och det gick bra för dom båda! :) Jag kom hem och gjorde lite nudelsoppa, mums....eller mättande iaf. Sen drog jag igång datorn och fann till min förvåning att internet gick ganska snabbt! Jag förstod snart att det var för att grannens dörr stod öppen ;) Jag gick in på Google Maps och kollade lite på bergsvägarna i området, de såg riktigt kurviga och långa ut :)

Efter en stunds surfande åkte jag till den lokala macken, tankade fullt och åkte tillbaka hem. Bilen var "good to go", nu var det bara att bestämma vart jag skulle åka! Straxt innan klockan 4 matade jag in addressen till en golfklubb långt uppe i bergen, GPS'en påstod att det skulle ta 45 min dit, det lät som en lagom tur :)

Jag tog på mig brillorna, satte vattenflaskan i mugghållaren, satte igång radion och monterade GPS'en på vindrutan - Nu skulle det bli åka av :)



Landskapet var lika vackert att titta på som vägen var rolig att köra :) Ju längre bort från civilisationen jag kom, desto brantare blev backarna och skarpare blev svängarna. Jag har aldrig kört på en roligare väg! Någonsinn! :) Hastighetsbegränsningen var 50 MPH, men det kom man sällan upp i bland de tvära kurvorna(!) Det var nästan ingen trafik och vägen var i perfekt skick, jag lyssnade dessutom på San Diegos bästa radiokanal, KGB :) så det blev en mycket lyckad liten eftermiddags-roadtripp!



På många ställen var vägen riktigt smal, vallarna på sidorna kunda ibland vara helt otroligt branta, kanterna på bilden är inte ens i närheten av de mest extrema! Fartkänslan blev enorm genom dessa passager :)

På kvällen var det min tur att laga mat, det blev enchilladas :) dvs, tacos i ugn, ungefär, gott blev det i alla fall :)

Men nu ska jag gå och sova! Imorrgon blir det nog en liten tur till Pacific Honda, de ska fixa mitt larm och mitt ena framljus. Efter det blir det nog en hel del pluggande...

Hörs imorrn!

/Andreas

Sängbyggande och DVD

Idag hade jag inga lektioner inplanerade, så jag tog en liten sovmorgon :) Jag gick upp först vid 9, halv 10 ungefär. Sen rullade jag ihop bäddningen och ställde madrassen mot väggen, för nu skulle det byggas säng! Jag skulle bygga ihop sängen redan förra måndagen, men fel fotände kom hem från IKEA... efter en halvtimmes febrilt skruvande stod den där, min svarta fina sängram :) jag slängde i madrassen och bäddade, riktigt snyggt!



Mitt lilla fina "bord" bredvid sängen är igentligen en kartong med en filt på :) Funkar riktigt bra faktiskt!

Sen körde jag en diskmaskin och plockade lite, det började bli ganska skräpigt...sen fick jag för mig att jag skulle dokumentera lägenheten lite, så här kommer ett smakprov:


Vardagsrum med bardisk mot köket


Kök, men avfallskvarn, diskmaskin och stooor kyl :)


Badrum med mig i spegeln :)

Efter att ha städat hela lägenheten körde jag ner till skolan, kvitterade ut Jeppesen DVD'n och satte mig ner. ca 2h senare hade jag tittat klart... Medan jag satt och kollade kom F och P, de hade varit på teorilärarlektion, de ska börja hålla i teorilektioner inom några veckor. Jag har ju inte läst ATPL-teorin, så jag ska inte hålla några teorilektioner. De slog sig i alla fall ner och fortsatte göra frågor inför deras prov på Fredag. De måste ha klarat 3 st låtsasprov med 90% tills dess så de har lite att göra ;)


Nu ska jag kolla igenom lite väder i meterologiboken, annars är det lugnt och skönt :) Imorrgon får jag förhoppninsvis flyga, men det har inte dykt upp på schemat än, så vi får se...

/Andreas
 

DVD, meterologi och dålig sikt


Idag trodde vi att vi började klockan 8, det gjorde vi inte, vi började klockan två... Så istället för att slösa bort dagen kollade jag på instrument flying, en DVD av Jeppesen. Den handlar helt enkelt om instrumentflygning och procedurer. Aldeles för mycket på självklara saker och sen sjukt lite på det svåra...inte bra!  Jag hade iaf roligare än F och P som satt och skrev låtsatsprov på datorerna inför deras prov på fredag



Jag hade så här kul:



Det var lite segt att sitta och kolla i 3 timmar...

Sen när det närmade sig lunch åkte vi till den lokala pilotshoppen och inhandlade pärmar till approach-platearna vi fick idag :)

Sen åt vi lunch på en liten restaurang utanför flygplatsen, dom hade jättegod köttfärssås med spaggetti :)

Efter lunch hade vi meterologi, eller, vi lärde oss hur man tolkar de olika vädertjänsterna som finns här. Det finns lätt tre gånger så många vädertjänster här! Och en del är konstigare än andra...

En kul sak vi lärde oss idag var att om det är ett dollartecken ($) efter en METAR, så betyder det att den väderstationen behöver service :D haha!

Efter lektionen åkte jag baksits igen, flyga själv ska jag inte göra förrens på fredag :)



Sikten idag var...inte bra! Men det var kul endå :)

Imorrgon har jag inga lektioner, så då ska jag äntligen bygga klart min säng och städa lite! Jag har ju inte haft någon tid alls! Eftermiddagen får ägnas åt pluggande...

Men nu ska jag gå och sova :)

/Andreas

Groundschool, baksists och middag vid stranden


Dagen började klockan 8, vi hade fortfarande en hel del kvar i FAR/AIM. Meningen var att vi skulle vara klara med den redan igår, men det visade sig att det skulle krävas två dagars lektioner för att plöja igenom de viktiga kapitlen. Så imorrn blir det meterologi för fulla muggar!

Jag pratade lite med Lars, vår lärare och vi kom fram till att det nog är bra om jag går klart groundschool innan jag skriver slutproven... Så jag väntar någon vecka till med proven.

Efter lektionen åkte jag och F till Midas autoservice och kollade upp varför hans nya Mustang vibrerade så mycket. De fixade en wheel balancing och vips så var problemet löst. Dock hittade dom en massa fel, insuget läckte kylarvätska, batteriet var gammalt och däcken var för slitna :( så totlat kommer det gå på 1600$ :( Men det kan det vara värt, för bilen e ascool :)

Efter lunch åkte jag baksist på en Indisk elev. Direkt efter start fick vi syn på två F-18 i rote :) det var riktigt häftigt :) sen åkte vi längs kusten och sen in mot land längra norrut. Vi åkte till ett litet fält uppe på en plattå. Ramona. Där gjorde vi bedömningslandningar, och jag fick instruera för första gången :)




Sånna här vill jag ha!



Efter passet åkte jag och P, som hade suttit med prepware inför provet på fredag, hem i min bil, som fortfarande ör jättebra :)



När vi kom hem ringde vi en gammal bekant, Nicole som gick tekniker förförra året, med henne åkte vi sedan ner till Pacific beach och åt :)



Nu ska jag gå hem och sova, vi drar igång tidigt imorrgon med!

Vi hörs imorrn!

/Andreas

Första riktiga lektionen


Idag hade vi ingen lektion förrens klockan 14, så förmiddagen ägnade jag åt plugg på AIM delen av FAR/AIM. Lite roligare än FAR delen...lite...

P fixade sitt medical på förmiddagen och han hade det minst lika lätt som jag att klara sig. Jag tipsade honom att inte ha glasögonen på sig, och mycket riktigt, han slapp ha glasögonrestriktionen... sjukt slappt system!

Efter lunch åkte vi nedcabbat till skolan :) temperaturen var behaglig och solen sken, life is good!

Vi var i skolan en timme för tidigt, så jag och P pluggade instrument-teori, medan F backseatade ett flygpass. Tiden flög förbi och det var dax för lektion. FAR'en gicks igenom och loggböckerna kollades på.

Sen var det dags för lunch, typ, klockan var 6 och vi hade inte ätit något annat än frukost :( Taco Bell blev det, funkade helt ok, billigt och ganska gott, lite för små portioner bara!

Sen åkte vi hem och testade att F och P's internet fungerade, och jajemen, precis på klockslaget vaknade modemet till liv och en stadig uppkoppling var införskaffad :)



Liten bild F tog när han åkte backseat :)

Tyvärr har jag inte så mycket mer att skriva om, det har varit en ganska lugn dag :) men det är skönt, för vi har haft en sjukt intensiv period nu ett tag, men från och med imorrn tror jag att det blir full fart igen! Om inte annat blir det stressigt att hinna göra klart teorin tills på fredag ;)

Ha det så bra! Hörs imorrn!

/Andreas


Car pride ;)

Idag ägnades morgonen åt AIM delen av FAR/AIM, dvs den förklarande delen av lagboken. Pluggandet har verkligen kommit igång och det ska bli spännade och se vad lektionerna i veckan har att ge. Men mest av allt längtar jag till flygningen! Nån gång i slutet av nästa vecka eller efter nästa helg bör vi komma igång, annars kommer det bli svårt att hinna. Tanken är ju att min Instrument rating ska vara klar om 6-8 veckor :)

Efter lunch åkte jag och F till en bilhandlare i Hillcrest, F hade fått span på en Mustang cab. Vi åkte dit i min Firebird, så vi var där på nolltid ;) När vi åkte igenom Hillcrest området såg vi inte det vanliga nedgångna mexarområdet vi hade förväntat oss, utan rena fina gator och nya stora höghus, allt hade dock en lite Miami Vice känsla över sig, typ 80-tal. Och allt skummare blev det när vi såg att alla affärer var lite...annorlunda... eller vad sägs som en affär som heter "Crazy about the boys" som bara hade herr-kläder, dessutom hade alla affärer pride-flaggor i fönstren. våra misstankar bekräftades sen när vi såg människorna....de var öhm....dom höll hand....män altså... haha, om ni hade sett våra ansiktsuttryck när vi fattade vilket typ av område vi var i hade ni dött av skratt :) förvåningen var total!

Efter en stunds letande hittade vi till bilhandlaren, mitt inne på gårdsplanen stod den, en grön Ford Mustang GT Convertible 4,6 V8 :) Vi kollade att bilen var i bra skick, provade all el och att caben funkade och en massa andra saker. Sen bad vi om en provtur, vi hade ingen försäkring och ingen registreringsskylt så Alex, försäljaren körde först ut bilen till ett lite lugnare område, där det inte finns så många poliser. Sen körde både jag och F, bilen kändes kalasbra! Sen stängde vi Caben och ville prova att köra motorväg bara för att höra ljudnivån. Största delen av all körning här sker ju just på motorvägen, så den får inte vara för högljud. Innan vi åkte ut skruvade Alex dit sin dealer-skylt, så nu var vi lagliga, och vi tvingade honom att köra. F frågade om bensinen skulle räcka för den lilla provturen, Alex skämtade och sade att ni är väl starka och orkar putta?? :) Vi hann ca 400 meter in på motorvägen innan bilen började rycka och vibrera, bensinen var slut! Vi körde verkligen på ångorna och det var ett mirakel att vi klarade sista backen upp till den lokala bensinmacken! Alex klev ur, torkade svetten och tankade i någon gallon...unisont pustade vi ut... :)

Vi åkte tillbaka till affären och F sade, "Do you take Visa?" Och visst gjorde han det:



Väl hemma lagade jag middag, det blev korvgryta :) Sen stack jag och F iväg på en liten cruising tur :) 



Här står jag vid min Firebird och ser lite avundsjuk ut ;) 
(men med mina 2 cylindrar mindre och nästan en liters mindre cylindervolym ligger jag nog bättre till bensinmässigt!)

I solnedgången njöt vi av den fortfarande 28 gradiga kvällsluften i F's första egna bil :)

Jag återkommer imorrn efter en fullspäckad dag i skolan!

/Andreas


Helg?


Klockan 11 åkte jag P och F till Bank of America i Santee, där träffade vi Mayra, vår kontaktperson. Vi aktiverade våra konton och ficka våra kort, och för att bankkontona skulle funka blev man tvungen att göra en deposit...Så dit gick mina sista kontanter :( Efter det var det dags att lämna tillbaka hyrbilen, jag följde efter F med min bil, F hade GPS'en så jag var tvungen att inte hamna för långt bakom. P's bil gick sönder igår, efter att han hade haft den i en dag :( rutan ville inte hissas upp, så han tog den till bilhandlaren medan vi lämnade hyrbilen. På vägen hem kollade vi på bil åt F, en miata och en Celica kollades på, men de kändes inte riktigt 100.

Eftermiddagen och kvällen spenderades framför FAR/AIM, det Amerikanska regelverket, det står ganska mycket intressanta saker, men också ganska mycket ovärd information, som tex vilka labels det ska finnas på olika typer av barnstolar...



Jag spenderade ca 4 timmar på att stryka under med penna och sätta fast ett eget register

Tur då att jag köpt den här:



En barstol till min bardisk :)

Jag höll på att bli tokig på att inte ha någonstans att sitta! Stolen e jätteskön iaf :)



Det här är utsikten från mitt vardagsrum :) Längs med bergen där borta åker alla flygplan som ska landa :)

Nu ska jag sova, jag e jättetrött! Men jag återkommer imorrn :)

/Andreas

Midsommar på västkusten

Idag gick jag upp klockan 6, efter en dusch mötte jag upp med dom andra och åkte i P's BMW till skolan. Först hade vi en snabb genomgång av instrumentutbildningen. De andra ska bara flyga några få timmar för att lära sig de nya procedurerna, jag ska flyga 40 timmar :) och helst ska jag vara klar om 4-5 veckor,  men med tanke på vädret här ska det nog inte vara några problem. Vi fick också vår första läxa, vi har fått en hel sida fylld med sidhänvisningar till FAR/AIM som vi ska läsa tills på måndag. Och på fredag ska vi göra "luftisprov" för hela IR-teorin :) men man har en frågebank som innehåller alla frågor som FAA använder, så det blir mest att göra frågor snarare än att plugga.

Efter en liten rast hade vi Communication, vi fick några papper med fraser och fick lite tips om hur man sköter radion här borta. Det skilljer en hel del och det lär ta ett tag att vänja sig...Men det mesta är sig endå likt.

Klockan ett kom en representant för Bank of America, alla som ville fick öppna bankkonton hos dom, vilket många valde att göra, jag också :) Vi skrev under lite papper och bokade möte med banktjejen imorrn.

Madde, en av flyglärarna åker hem snart så hon firades av med tårta :) alla flyglärarna var där....och vi...Mums :)



Efter e tårtan var det dags för min första flygtur i San Diego! :)

Jag följde med Martin, som har varit vår lärare nu i början, på ett av hans pass. En Indisk elev med ca 33 timmar skulle göra lite lost-procedures, dvs han ska kunna berätta var han är enbart med hjälp av instrumenten, och jag tog chansen att följa med :)


Gillespie airfield

Radiosnacket var....förvirrande, men jag antar att man snabbt kommer in i rutinerna. Men i övrig var det som vanligt, fast lite coolare :) Berg och dalar överallt :) mycket mer att titta på än i Sverige där allt bara är platt... Idag var det lugnt trafikmässigt, ändå var det säkert dubbelt så mycket snack som i Västerås när det är som mest! Det var förvånansvärt lugnt i luften, för att vara 42 grader varmt! :)



Trafikdensiteten är mycket högre än i Sverige, här gör man positionsrapporter lite då och då bara så att andra flygplan vet var man är. "Close calls" med andra flygplan sker på daglis basis här, och på vår flygtur hade vi ett flygplan straxt under ca 50-60 m bakom oss, vilket hade varit ganska unikt i Sverige, medan det är helt normalt här, Martin tyckte tillochmed att det var långt ifrån oss...

När vi återvände till fältet gjorde vi en vanlig approach till bana 27R, men jag tyckte att det var allt annat än vanligt då man åker in mellan två berg och följer bergsidan ner mot fältet :)



För att illustrera hur varmt det var:



Öppen ruta hela väggen till landning :)

Efter flygturen åkte jag hem, handlade frukost, sov 2 timmar och sen åkte vi till IKEA, jag fick fel färg på en del till sängen, så den bytte jag och sen köpte vi sill :) Så nu ska det straxt bli Sill och potäter till middag :)

Ha det så bra och tack för alla trevliga midsommar-sms :)

/Andreas


VFR conversion

Idag började vi skolan klockan 8, på schemat stod VFR conversion. Under förmiddagen fick vi en  genomgång av skillnaderna mot de Svenska flygreglerna, främst om de olika luftrumsklasserna, samt en genomgång på lite av kartorna vi fick igår. Det som slog mig mest var skillnaderna på kartan, i Sverige har vi två typer av luftrum, C och G-luft. Här i USA har man A, B, C, D, E, F, G. Dessutom finns det 7 olika sorters E-luft... Sen finns det en massa spännande restriktionsområden också, i ett vi hittade utförde någon organisation "Laser testing"  medan i ett annat provskjöt man Missiler :) Sen har militären en massa  övningsområden där "fri fart" gäller, altså kan det komma diverse militärflygplan i nära ljudets hastighet precis bredvid en när man flyger, för man får åka in i sånna områden på egen risk...



Efter lunch fixade P med sina fingeravtryck till TSA, medan jag och F åkte till flygläkaren för att fixa våra medicals. Det var dock liiiite lättare här än i Sverige... Man gick in och fyllde i en massa papper, sen kom en sjuksyster och kollade blodtryck/Puls, därefter kom doktorn in och sa: " youre from Sweden right? you guys are healthy" sen kollade han snabbt min syn och lyssnade när jag andades, sen var det ett urinprov och 65$ och vips så blev jag helt klar att börja flyga :)



I Sverige kostar ett första medical motsvarande 1000$ så man kan lugnt säga att vi kom undan billigt... Men man fick ju också det man betalade för, hemma fick man ju århundradets genomkörare som tog större delen av en dag!

När jag kom hem från läkaren satte jag på ac'n och sov några timmar, sen läste jag i några av mina nya böcker, och några av dom var riktigt riktigt bra! hade man läst igenom dom innan CPL teorin hade det gått mycket lättare, de gick snabbt igenom det viktigaste inom alla ämnen, och på ett sjukt bra begripligt sätt.  Böckerna här känns mycket mer genomtänkta än hemma i Europa.

P och F åkte iväg och hämtade P's nya bil, tiden sprang i från dom lite så när dom kom hem var klockan mycket, vi orkade inte laga någon mat, så vi åkte till ett kinesiskt matställe i närheten som var helt ok.



Nu är det dags att sova, men jag säger som vår guvenör: "I'll be back" :)


/Andreas


Fingeravtryck och bilshopping med PPP

Klockan 10 hoppade vi in i Hyrbilen och körde till skolan, temperaturen var redan uppe i 30 grader och jag hade oturen att hamna i baksätet :( (P skrek shotgun först...) Vi tänkte kolla upp om vi kunde fixa social security number idag, men Desi (admissions coordinator) sade att vi gjorde bäst i att vänta, sen berättade hon att det kunde ta ett tag innan vi hamnade i rätt register,  och då kan det bil problem.En lärare hade tydligen hamnat i en flera månader lång process :( så vi gick snällt med på att vänta ;)

Lunchen avnjöts på Black Angus, sallad för mig och F, medan P tog chicken teriyake. Vi hann dock inte med någon efterrätt, som är gratis, för vi hade en tid bokad med TSA :( När vi kom tillbaka till skolan satte vi oss i Classroom 1 och väntade snällt på vår tur att ge 40 fingeravtryck! Alla fingrar, båda händerna, sen alla fingrar tillsammans (utom tummarna) och sen båda tummarna, och sen göra allt på ett papper till...

Medan vi väntade satt vi och kallpratade med den nya PPP klassen (Proffesional Pilots Program), de ville åka och köpa bil, men hade lite svårt att ta sig någonstans då de inte ens har någon hyrbil(!) Så vi erbjöd oss att agera förare senare på eftermiddagen.

När fingeravtrycken var gjorda och fingrarna härligt röda av färg, kollade vi igenom en massa papper med skolan och fick sedan ut våra efterlängtade böcker :)



Skolan bjöd också på en Jeppesen väska och ett kneeboard :)

När vi kom hem bytte vi om till civila kläder och åkte till PPP'arnas hotell. Därifrån åkte vi sedan runt och kollade efter billiga bilar. Vi stötte på många riktigt äckliga bilförsäljare och en hel del sunkiga bilar, men framförallt en massa för dyra bilar. Men tillsist hittade de en bil, en Sable, har aldrig hört talas om det märket förut.... Men bilen visade sig vara rätt bra och efter en noga inspektion slog de till



En av Mexikanerna som jobbade på bilfrman blev så glad av köpet att han slösade lite av Californiens dyrbara vatten på en gratis biltvätt ;)



När vi kom hem var det min tur att laga mat, det blev Nacho tallrik :) med hemmagjord guacamole, som för övrigt blev sjuuukt bra :)



Nu ska jag snart gå och sova, men jag åter kommer imorrgon :) Då har jag faktiskt gjort någonting flygrelaterat :) Vi har VFR conversion, dvs vi ska lära oss de amerikanska flygreglerna, och sen ska vi fixa FAA medical.

/Andreas

Dag två på skolan


Precis som igår började vi klockan 10. När vi hoppade in i bilen på morgonen var det redan ca 25 grader varmt! Idag fick vi först en rundvandring på skolans lokaler. Därefter gick chefspiloten igenom våra program och frågade lite om hur mycket flygtid vi hade. Kravet för att flyga upp för ett CPL i USA är nämligen 250 timmar(!), dom andra har ju redan mer än så och när han frågade hur många timmar jag har sade han: "Oh, you are gonna be a bit more of a challenge" :) Men lite senare sa han att det kunde vara lite av en fördel för mig då jag kanske har lite lättare att vänja mig vid högersätet :) Jag kommer ta stora delar av IR, CPL och ME från högersätet! CPL helt från högersätet :)

Lunchen avnjöts på Jack in the box tillsammans med de nya eleverna. Jag har ätit där två gånger nu och dom två burgarna är dom två godaste jag någonsinn ätit!!

Efter lunch fixade vi med våra TSA-fingerprint saker, vilket inte bara tog sin lilla stund, utan också kostade 100$ :( ALLT! kostar pengar, och nästan allt kräver en deposit :(

Efter skolans slut gick vi mot bilen, temperaturen hade vid det här laget stigit till ca 30-35 grader, och vindpustarna från öknen var ännu varmare! Bilen stod dessutom i solen hela dagen så ni kan gissa om det var varmt i den!

Efter att ha softat ett tag åkte jag och F till Guitar center för att kolla på någon bra billig akustisk gitarr. Det tog ca 15 minuter att åka dit under guidning av Nancy (min gps...) Vi gick in i affären och möttes av säkert 2000 gitarrer längs med väggarna! Mängden gitarrer var överväldigande men framförallt var ljudet i butiken plågsamt högt, överallt satt amerikaner i 25-30 års åldern och spelade så högt och så våldsamt att man inte ens kunde höra sina egna tankar... det var helt enkelt för mycket.... vi hittade inte riktigt det vi  sökte och gick något omtumlade från affären...vi bör nog göra lite mer research innan nästa besök...


Efter att ha varit på Guitar center styrde vi forden västerut, mot vattnet, och efter en stund kom vi .....helt fel...


Vi råkade komma in på Sae Worlds parkering.... :) Vi fick dock vägbeskrivning så att vi kunde åka ut igen :)



Efter vår lilla fadäs hittade vi faktiskt havet, eller a, vattnet iaf ( vi var innan för en liten halvö), om vi var taggade på att flytta ut till havet tidigare så blev vi inte mindre taggade av det vi såg :)



När vi kom tillbaka var det dags för att handla mat. Vi gick ner till affären och på vägen hittade jag ett super-duper-stort barr!! :) ...  ok lite nyhetstorka... ;)



Jag återkommer med mer matnyttig info om my life on the westcoast imorrn :)

/Andreas

Första dagen i skolan

Klockan ringde halv 8 i morse. Efter en snabb klordoftande dusch satte jag på mig min SAA skjorta. Hm... lite för stor, lite för vid och lite för lång. Men men, det så helt ok ut endå ;)



 Jag, P och F hoppade in i Hyrbilen och satte kursen mot skolan, längs med vägen körde vi om hjorder av cyklande elever, mestadels Kineser, men några Indier också. Vi parkerade längs med Kenney street, där skolan ligger, och gick mot grinden. Vi hade inte fått någon kod så där stod vi, lite förvirrade...


Bilden togs på natten igår.... det är inte mörkt på mornarna ;)

Efter en liten stund kom det fram en elev och sträckte ut handen igenom stängslet och knappade in koden, fast han inte såg tangentbordet (!), grinden öppnades och vi kom fram till Jet Air´s huvudbyggnad. På undervåningen håller Jet Air till, medan övervåningen tillhör SAA. Vi gick upp och träffade Anders, Jonas och några fler lärare. Efter några minuters väntande i uppehållsrummet kom de nya eleverna, tillsammans med dom fick vi information och vid lunch, Pizza :)



Efter att ha hört om företagsstrukturen,planering av kurser och om personalen, samt fått träffa några instruktörer var det dags för badgefotografering, samma bild som för övrigt kommer hamna i TSA´s register (Transport security administration).

Så här ser fredrik ut på sin bild...typ




Efter lunch hade vi inget mer att göra på skolan, så vi åkte hem och softade en stund. Efter en stunds inaktivitet tankade vi upp hyrbilen och begav oss mot havet på en liten sightseeing trip

På vägen fick vi syn på en sån här!



Kan det bli mer Amerikanskt?? :) Gul skolbuss!

Helt odramatisk blev dock inte resan, när F bromsade på motorvägen tog pedalen nästan i botten och han tvingades pumpa upp tryck för att få någon bromsverkan alls :S Vi åkte in på en lugn bakgata och kollade så att vi inte såg något lekage eller något annat uppenbart fel, men efter en noggrann inspektion och flera tester kom vi fram till att det var mest safe att programmera GPS'en på att undvika motorvägar och åka direkt till hyrfirman. Tack vare att GPS'en undvek stora vägar hamnade vi turligt nog nere vid vattnet! Så vi fick lite sight seeing i alla fall!



Vi tog oss till hyrfirman och fick ut en ny likadan Ford, fast lite nyare och med fungerande bromsar ;) Tydligen hade bilen fått nya bromsar för 10 dagar sen, så det kan ha varit något som inte stämde med monteringeneller något sånt. När vi åkte ut med vår fina nya bil kom vi på att IKEA människorna skulle komma med våra sängar mellan klockan 4 och 8, så det blev till att skynda oss hem. Sängarna kom ca halv 8 och vi konkade in paketen till våra lägenheter. Det blir nog ingen montering ikväll för min del tror jag. Det börjar bli sent och jag e trött, men imorrn då jäklar! :)

Tänkte bara passa på att visa att en amerikansk muskelbil faktiskt kan vara praktisk ;)



Och då kan jag även passa på att avslöja att jag köpt en Pontiac från 1999 :)




/Andreas

Mystery car...

Efter en sen kväll med skype och msn, kombinerat med dammsugande av bilmarknaden vaknade jag konstigt nog utvilad. Efter en snabb dusch, som för övrigt e fett konstig, gick jag över till F och P. Vi slog oss ner och började kolla upp adresser till car dealers.


Såhär ser vår hyrbil ut :) vår kära Ford!

Vi började med att kolla in de lokala affärerna, men nästan inget hade öppet på söndagar. Vi matade in en adress i La Mesa där P hade fått span på en *****, tyvärr hade den affären också stängt så vi hoppade in i hyr-forden och begav oss till Kearny Mesa, där det kryllar av used car lots. Vi gick från den ena till den andra, men alla var lite utanför min satta buget på 4-5000$

MEN! Efter en halv dags letande kom vi fram till en Honda dealer, han hade ingen Honda inom min budget, men en inbytesbil av ett helt annat märke ;)


Pappersmängden var enorm!

Efter ca en halvtimmes prisförhandling och en noga inspektion, toppad med en provkörning av bilen fick jag ner priset från 8995$ till 5500$ :) Inte illa för att vara första gången, eller hur? ;)

Efter att ha varit hos Honda Pacific i ca 4 timmar var jag äntligen klar! Försäkrad, besiktigad, registrerad och betald :) Medan vi väntade på att finansavdelningen skulle göra sitt satt vi och kollade på US masters, så det gjorde inte så mycket att det drog ut på tiden ;)

Efter en vansinnesfärd hem fick jag mitt parkeringsbevis och ställde mig på min nya fina plats :)

Så nu kommer utmaningen: Vad har jag köpt för bil?









Efter mitt finfina inköp gick vi hem till P och F och chillade, P ringde på ***** annonsen och det visade sig att han skulle vara kvar efter stängning, altså kastade vi oss in i Forden och åkte dit. Väl där kikade vi på bilen, provade den, och Patrik slog till :)



Såhär ser baken på P´s bil ut :)



Nu har vi precis ätit, och nu snart ska vi åka och kolla var skolan ligger, så att vi slipper åka vilse imorrn ;)

/Andreas


IKEA ftw!



Efter en skön natts sömn på min nyinköpta luftmadrass packade jag upp mina väskor. Min nya superfeta gerderob såg lite för tom ut, men hur mycket jag än öste in såg det lika tomt ut. Efter denna otroligt jobbiga insats ;) åt jag lite frukost, två lowfat youghurtar med jordgubbssmak.

Jag gick över till K7, Fredrik och Patriks lägenhet, Fredrik låg och sov (fast klockan var typ 11:00) medan Patrik låg och lekte med sin MacBook. Planen för dagen var att hyra en bil och sen åka till IKEA, planen gick i lås, men inte riktigt som vi hade tänkt oss.

Jag ringde Student Car rental, uthyrningen som skolan gav information om, dom tänkte stänga klockan ett, så det skulle bli sjukt tight att hinna. Och det gjorde vi inte heller, men taxi chauffören visste ett bra ställe aldeles i närheten, Dirt Cheap Car rental hette det, dom hade en Ford Taurus med ac och automat. Fredrik är den enda av oss över 21, så han fick äran att lotsa oss fram genom San Diegos hetsiga trafik. Dock assisterad av den finfina GPS jag köpte på Dirt Cheap Car rental :)

Efter en hel del felkörningar och missförstånd av GPS'en kom vi fram till IKEA, som vanlig för IKEA var det fullsmockat på parkeringen. Men när vi väl kom in var det samma gamla härliga syn som mötte en. Swedish meatballs 4.99$ :)



800$ spenderades på 4 timmar, men det blir till att sova på luftmadrassen nån dag till, sängarna levereras till våra dörrar först på måndag.

Efter en typisk inflyttningshybrisIKEA-dag gick vi trötta till Food4More och handlade mat, om du trodde att ett Svenskt "big-pack" var stort...tänk igen! eller vad sägs om en flaska vatten...3 gallons!! det är ju typ 12 liter! och tvättmedel...1 gallon! Vem gör av med 1 gallon? jo ok, efter ett tag...men vem köper 4 liter? och 1 gallon chokladmjölk! vem dricker så mycket chokladmjölk?? Flingor, jag köpte ett paket Special K red beries...1kg...dom brukar ju vara 350gram typ?

När vi hade handlat klart var klockan straxt efter 8, solen hade gått ner, men det var fortfarande ca19-20 grader, helt perfekt temp :) efter det lagade vi köttfärsås och spagetti som blev riktigt god :) Men nu är det dags att sova snart, klockan är 00:33, men där hemma är klockan 09:30, så er dag har ju precis börjat :)

Imorrgon ska vi försöka skaffa körkort, och kolla efter bil. Mina värderingar har förändrats lite efter idag angående bli. Argumenten för att skaffa en bil med stor motor har överskuggat allt vad bränsleekonomi och miljövänlighet hade att komma med, det är allt jag säger ;)

/Andreas

Första kvällen och första dagen i SD



Efter en lång flygtur från Arlanda till San Diego via Philadelphia klev vi tre förväntansfulla svenskar ut från flygplatsen. Det första vi mötte utanför terminalen var fuktig varm luft och svajande palmer- Ingen dålig start!

Vi tog en taxi från flygplatsen, det gick på 25$ per person, så det var helt ok, speciellt som chauffören körde oss till sin favoritresturang i El cajon, så att vi kunde köpa lite takeaway mat! (sen försökte han sälja sin bil till oss också...En Nissan Maxima...v6)
 
Han varnade oss för att gå ensamma på natten här i El cajon, om man var två eller fler skulle det gå bra, men inte ensam, men han tillade dock att " maby if you have two guns...yes...but one....no..." ;) han var från ryssland och lärde oss hur mycket böter man får för allt man gör, typ.  Sen satt vi på mitt rum och åt våra wraps vi köpte. De innehöll typ 90% kött, 9% inte kött och 1% bröd.


Sen spolar vi frammåt till idag.


Efter en skön natts sömn i det typiskt amerikanska hotellet gick vi till lobbyn för att äta frukost. Att kalla det frukost kanske var lite att överdriva, två sorters flingor, båda grovt sötade, sen toast med stenhård superfet creamcheese och tillsist fanns det muffins, bullar och wienerbröd. Nyttigt värre ;)



Efter frukost ringde Fredrik till Parkway Club Apartments, där våra lägenheter ligger. Han lyckades fixa så att vi fick ställa in våra väskor inne i deras kontor medan vi fixade med allt som krävdes innan vi kunde skriva på kontraktet.

Så vi började gå mot Parkway Club, efter att ha gått ca 200m började vi tröttna, det var sjuukt tungt med två stora väskor á 20kg (typ) plus handbagaget (per person då altså, dvs 6 stora väskor och tre små), och det blev varmare och varmare hela tiden, vädret var med andra ord för bra. Men efter att ha kämpat i ca 45min kom vi fram, trötta och svettiga.



Vi ställde ifrån oss väskorna inne på kontoret och började gå, och gå, och gå...igen...efter en knapp timme var vi framme vid SDGA, San Diego Gas and Electrics. Där öppnade vi två konton för betlaninga av gas och el. Självklart fick man också lägga en deposit...som alltid. Efter att ha fixat detta gick vi till första bästa 7eleven för att fixa en money order för första hyran (och deposit'en), det är ungefär som en check.

Så tillslut efter ca 3 timmar var vi tillbaka vid Parkway Club. Nu skulle vi skriva på våra hyreskontrakt, efter att ha sett Patrik och Fredrik signera ca 10 olika papper och formulär var det min tur att göra samma sak, det tog rätt lång tid... Sen fick vi nycklar till våra lägenheter och gick iväg för att kolla att allt såg bra ut och för att byta låsen. Patrik och Fredrik hittade inte sin lägenhet, och mina nycklar fungerade inte med det nya låset....

Efter guidning av hyresvärdinnan hittade dom sin lägenhet, och jag fick tillsist nycklar som funkade, så det löste sig :) Lägenheterna är jättefina, min är ungefär lika stor som två Hässlö-lägenheter, och har större badrum och en stooor garderob. Patriks och Frediks lägenhet är ungefär som tre Hässlö-lägenheter, men har bara ett badrum och ingen bar som min ;)

Efter att ha släpat in väskorna i respektive rum gick jag ner till kontoret och fixade försäkring till lägenheten, sen gick vi och åt på Black Angus, jag åt en supergod Ceasar sallad med en massa kött i :)


För er som inte vet vem som är vem: Patrik till vänster, Fredrik i mitten, Jag till höger :)

Mätta och belåtna gick vi till Target, typ som ICA maxi, men med mer inredning och sånt och typ ingen mat alls. Där köpte vi luftmadrasser som ska tjäna som sängar åt oss nu i början, och sen som gästsängar, för jag hoppas att jag får lite besök under dom här två åren :)

Efter att ha dumpat våra nyinköpta madrasser hemma gick vi tillbaka ner till El Cajons stadskärna, vi gick till Westfiled Mall och fördrev lite tid. Kollade lite på Best Buy (Patrik köpte en Macbook, inte avundsjuk alls...;)   Sen köpte vi lite kvällsmat och frukost på target.

Nu sitter jag hemma hos Patrik och Fredrik och väntar på att pannkakorna ska bli klara :) ska bli gott med lite middag!

/ Andreas


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0