God Jul!

God jul!

Just nu är jag hemma i Uppsala med nära och kära. resan hem gick väl helt ok...typ

Kram på er!

/Andreas

FAA CPL!

Yes! Såååå skönt! Jag hann!

I alla fall single-engine. Multi får vänta till efter jul... Dagen började klockan 5, vid 7 var jag på plats med all papper och pärmar som behövs. Efter lite fixande och trixande med alla papper (som vanligt) så kom vi igång. Som vanligt visste jag ganska precis vilka frågor jag skulle få så det var inga riktiga överraskningar. Efter bara 45 minuter var Joe nöjd och sade: Go preeflight the aircraft :)


N9520B

Jag gjorde preeflight och fick hjälp av min instruktör Jason, jag är ju hans första elev, så det var inte bara jag som var nervös! Han gav ett litet pepptalk och önskade mig lycka till :)

Jag taxade ut till banan och begärde att få stanna i varvet. Vi började med en shortfield takeoff (dvs full gas och broms, släpp bromsarna och ryck upp planet när fartmätaren står på 55kts) Jag steg upp och begärde en "short approach" dvs den berömda och fruktade bedömningslandningen (man drar av gasen och glidflyger ner). Jag måste erkänna att en och annan mindre trevlig tanke flög igenom huvudet men landningen satt straxt efter siffrorna väl inom marginalerna! Ha! lätt som en plätt :P

Därefter följde alla andra varianter av landningar utan bekymmer och vi kunde fortsätta. Jag styrde ut mot övningsområdet och fick som uppgift att ta oss till en liten flygplats österut. Jag drog fram karta och transportör (gradskiva) och fick fram att kurs 085 skulle ta oss dit på 5min och 0,9 gallons bensin.

4 minuter 30 sekunder senare var vi framme, och nu började det roliga! Direkt efter att jag var framme fick jag göra Chandelles åt höger och vänster (för att vinna höjd) därefter blev det lågfart som direkt blev en power-off stall som i urgången blev en power-on stall! pust! Sen efter att ha svängt västerut igen blev det branta svängar, höger var helt ok, vänster var på gränsen, men godkännd.

Direkt när jag gått ur den branta svängen blev det "motorbortfall" så det var bara att dra igenom nödchecklistan och börja leta fält att landa på! På vägen ner blev jag instruerad att hitta bra punkter att göra åttor runt (pylon eights). När jag hade flugit en åtta över marken sade Joe "my controls" och sen var det full gas hela vägen hem.

Joe sade inte om jag hade klarat mig eller inte förrens en kvart efter att vi hade landat, men jag hade det på känn ;) Det känns så bra att jag hann klart innan jag åker hem! Imorgon 0645 lokal tid går planet, så det var ganska liten marginal!

När jag kom ner letade jag reda på Jason min lärare och berättade att jag hade klarat mig och jag lovar att han var minst lika glad som jag! Han hade tillochmed köpt en present till mig! Han tyckte att det såg tomt ut på mina axlar så han hade köpt klaffar med ett silverstreck på :) Jag blev riktigt rörd!

Efter någon timmes väntan fick jag ut mitt temporära certificat. Sjukt lyckad dag!


Joe skriver under mina papper

Nu ska jag packa min väska och städa undan det sista, jullov!!!!

/Andreas

Regn

Idag var vädrets makter inte på min sida, stagecheck i Duchess var bara att glömma. Det stod en decimeter vatten på gatorna och enligt ryktet stod sandstränderna helt översvämmade. När det närmade sig lunch tog jag mig till en konkurrerande flygskola och skrev "luftisprov" på CPL teorin, 93% så det var helt ok, man behöver dock bara 70% för att få godkännt.

På vägen hem passade jag på att fixa en check till hyran i Januari, på vägen hem fick jag dock en liten chock, den filen som så passande var helt tom var tom av en anledning - Allt vatten i hela Santee samlas i den filen! Vattnet sprutade åt alla håll medan bilen nervöst kastade hit och dit, vattnet nådde upp på huven! Radion började fräsa och det gick inte att blinka åt vänster... Sen slutade bromsarna att fungera och så började "low traction" lampan att blinka okontrollerat. Äldre bilar + Vatten = dålig mix! Tack och lov blev bilan nästan sig själv igen efter bara några minuter, inte blinkersen dock, men det får bli ett senare problem!

Dagen avslutades med en hottub i regnet!

/Andreas

Flygning och Skridskoåkning!

Under helgen har jag flugit stagecheck för CPL, det gick helt ok. Några saker gick lite mindre bra, men jag klarade mig i alla fall! Jag stack upp en stund med Jesper Sala (instruktör) i RG'n och fixade till några småsaker.  Sen idag ringde vår schema-ansvarige och frågade om jag ville göra den muntliga delen av Multi-engine stagechecken, klart jag ville det! Nyvaken och lite förkyld gjorde jag snabbt mina prestandaberäkningar och tog mig ner till skolan. Väl där möter jag en stagecheckinstruktör som även han precis vaknat. Det måste ha sett ganska roligt ut där vi satt och gäspade i kapp! Det gick hur som helst riktigt bra och det hela tog bara en timme :)

På eftermiddagen hoppade jag och F in i mustangen och körde till resturangen Santana, billigt och gott! Mexikansk mat när den är som bäst! Sen fyllde vi tanken till bredden (  4 SEK / LITER ) och siktade österut.


Nercabbat den 14:e December! Ha! :) Varmt och skönt...

Vi parkerade och möttes av julgranar och julbelysningar så långt ögat nådde, Viejas Casino :) .


Solid metall, 15 meter hög med en stor hök längst uppe i toppen!

Vi strosade omkring bland alla affärer och kom fram till skridskobanan, vi blev så sjukt taggade att vi struntade i allt vad shopping heter och åkte skridskor i 2 timmar! :) Sååå kul!


:) Jag tok-vurpade dock efter 2 minuter :P blåmärken på knäna... men det var värt det minst sagt!

Efter att vi var genomsvettiga och i total exstas stapplade vi av isen och tog varsinn värmande kopp kaffe. Sen när vi tänkte börja gå lite i affärerna stängde det mesta... Men det gjorde inte så mycket, för att få åka skridskor ute i öknen var bland det roligaste jag har gjort på flera månader!

När vi kom tillbaka på bilen var det frost på karossen, altså var det minusgrader!! 

Kram på er!!!

/Andreas

Kamp mot klockan


Sedan jag skrev mitt senaste inlägg har jag hunnit med massor med saker. Efter helgen passade jag och F på att hämta en massa möbler hos en av våra Kineser, (Yang) som tröttnat på allt oväsen här i El Cajon och flyttar därför upp på ett berg(!) med en kompis. Han ville inte ha kvar några av de gamla möblerna så vi fick gå och hämta soffa, tv, tv-möbel, bord mm. Perfekt! Problemet med soffan var bara att den stod på ovanvåningen och var supertung... F är rätt stor och stark, jag därimot :P inte. Efter att vi hade baxat ner den till marknivån kom vi på att om den ska stå hos mig (vilket vi först hade tänkt) skulle vi behöva göra samma sak en gång till, fast uppför! Vi tog därför ett nytt beslut...hehe

Medan vi pressade in soffan hos P&F stack några grannar ut huvudena och frågade om vi ville köpa en till soffa. Vi tackade nej men fick istället ett gäng bord gratis :) Det visade sig att grannen hade bott i Göteborg(!)  Efter att ha burit, svurit och svettats satt vi äntligen i vår aldeles egna soffa kollandes på en avstängd tv :)

På flygfronten har det gått framåt, jag är klar för stagecheck i både RG'n och Duchess'en. Jag och Martin (min lärare) gjorde upp en plan där jag skulle göra alla stagecheckarna och uppflygningarna på en vecka... men nu är det tisdag kväll och jag har bara hunnit den muntliga delen på min första stagecheck! Jag är övertygad om att jag hinner flyga upp i RG'n, frågan är bara om jag hinner flyga upp i Duchess. Det kommer bli tight för jag åker hem till Sverige den 20:e! :)

Jag brände också av mina sista mörkertimmar, jag och F hoppade in i N9394D och tog en riktigt fin sightseeing-tur över centrala San Diego, efter det tog vi ett IFR clearance och så flög jag LOC-approachen in till Gillespie från högersätet! Det var lite knepigt, man kollar på alla instrument från en så konstig vinkel... Men det gick ganska bra trots allt. Efter att vi kommit ner till fältet stannade vi i varvet tills vi hade kommit upp i 1,8 timmar vilket var det jag saknade.


Det är svårt att ta bilder på natten...

Helgen spenderade jag nergrävd i böcker, nya regler har kommit ut så jag blev tvungen att "preparera" min nya regelbok med understrykningspenna och tabbar. Efter ungefär 5 timmar var jag klar, och det gav resultat kan jag säga! På stagechecken i måndags var jag über-bra just på regelfrågorna! Förrutom regler pluggade jag förståss en massa på systemen mm. Det finns hur mycket som helst att grotta ner sig i!


Tabbar på alla sidor i flera lager :)

Jag hoppas att jag kan flyga upp för CPL den här veckan, men om man slänger in lite dåligt väder och dåligt schema är det snarare mer realistiskt att jag flyger upp för CPL nästa vecka och inte hinner med två-motor delen :(

Hur det än blir ser jag i alla fall fram emot att få komma hem en stund! Det ska bli så kul!

/Andreas

Football



Go Chargers!

Dagarna som gått har bjudit på minst sagt varierat väder, sol och 25 grader ena stunden och sen regn, dimma och 15 grader... Det senare när jag ska flyga såklart... :P Tack och lov har jag kunnat flyga simulatorn då vädret har svikt mig! Nu saknar jag bara 9h tills jag kan flyga upp, chansen att hinna flyga upp innan jul finns fortfarande kvar :)

För någon vecka sedan var jag och P nere på stranden och kollade på en lägenhet, igår lämnade vi in våra applications, det är vi (jag, P och F) och en annan som tävlar om lägenheten... Imorgon ska vi få reda på vem som blir tillfrågad först, ska bli spännande att se om hon "vågar" välja oss :P

Det vore skönt att flytta från El Cajon där vi bor... Idag hände en lustig sak, någon hade satt ett tugummi över titt-hålet på min dörr... Detta leder till frågan: Ville någon att jag skulle öppna dörren utan att veta vem som (beväpnad?) stod utanför? Eller vad det någon grinig försäljare som ville jävlas?? - Jag hoppas på det senare...

Idag har för övrigt varit en sjukt bra dag :) Jag och Christian (svensk flyglärare) åkte och kollade på Football! San Diego "Chargers" mot Atlanta "Falcons". (P och F bangade ur)  Det lilla man sett av amerikansk fotboll på tv är kanske några tacklingar...eller folk som ligger i en stor klunga ... Det ser inte speciellt spännande ut...alls.. Men när stadion är fylld av 79.000 galna, hysteriska, skrikande (fulla?) Amerikaner kan man inte annat än få gåshud! WOW! Vilket jäkla drag!! Jag har aldrig varit med om något liknande! :) Själva matchen var också riktigt rolig! (synd bara att chargers förlorade)



/Andreas

RSS 2.0